PEDAGOGISCH PROJECT – VISIEBasisschool De Kleine Kunstgalerij onderschrijft het pedagogisch project van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap waarin de maximale ontplooiingskansen van elk kind centraal staan.

Basisschool De Kleine Kunstgalerij geeft aan dit pedagogisch project een eigen accent door een ruim kennismakingsaanbod van kunstvormen, kunststromingen, kunsttechnieken, kunstenaars, … uit vele culturen, verleden en heden in dit project te integreren.

Als traditionele basisschool streven wij alle ontwikkelingsdoelen en eindtermen van het officiële leerplan na maar verrijken die in alle leergebieden en domeinen met toepassingen uit de kunst, in de breedste betekenis van het woord.

De voorbeelden zijn eindeloos. Zo brengen meetkundige vormen ons naar sterke composities in de schilderkunst, bewegingsexpressie gebeurt op de tonen van Carnaval des Animaux van Saint Saëns, maar ook op Afrikaanse ritmes. Begrippen als ‘gulden snede’ en ‘pantomime’ behoren niet tot de woordenschat die in het basisonderwijs verworven moet worden, maar worden als extra aangeboden. In de eerste schoolweek van de eerste kleuterklas is het zich veilig en ordelijk verplaatsen in groep van bijvoorbeeld de speelplaats naar de eetzaal een item. Waarom zouden we dat niet aanleren op de tonen van de Radetzkymars van Johann Strauss Sr.? Bij het ontwikkelen bij onze kleuters van het besef van het lichaamsschema – de basis voor ruimtelijk inzicht en hogere wiskunde – experimenteren we met draadfiguren zoals die van Alberto Giacometti. Kunst is als inspiratiebron onuitputtelijk.

Basisschool De Kleine Kunstgalerij is wat haar naam zegt: in de eerste plaats een school, maar tegelijk ook een plaats waar kinderen kennis maken met kunst.

Onze leerlingen studeren af met een brede kijk op de wereld en een ‘rijk gevulde’ bagage vol kunst– en cultuurbelevingen, klaar voor elke verdere studierichting.